POLUAREA AERULUI DE INTERIOR
În zilele noastre, nu numai aerul pe care îl respirăm pe străzile orașului, ci și aerul din casele și birourile noastre - locuri în care ar trebui să ne simțim în siguranță și protejați - a devenit o problemă care ne pune viața în pericol. Poluarea aerului ne afectează pe toți. Nu ne putem ascunde de ea. Suntem încă înconjurați de poluanți și toxine oriunde respirăm, mai ales în casele noastre!
NE PETRECEM 90% DIN TIMP ÎN SPAȚII ÎNCHISE
Aceasta reprezintă 90% din timpul în care respirăm aerul reciclat. Reciclarea aerului, în special în sistemele normale de ventilație, înseamnă că praful, mucegaiurile, bacteriile, virușii, fumul de țigară, diferite substanțe chimice și alte toxine se acumulează, cantitățile acestora crescând odată cu refolosirea aerului! Nivelul de poluare a aerului în interiorul casei poate fi de 2, 5 până la 100 de ori mai rău decât aerul din exterior! Cu fiecare gură de aer, inspirăm de la 40.000 și până la 75.000 particule de aer.
Un gram de praf conține 700 de milioane de particule diferite, care împreună reprezintă o amenințare imensă pentru sănătatea noastră. Pe parcursul evoluției, organismele noastre s-au adaptat pentru a lupta împotriva prafului, dar astăzi, praful are o structură total diferită și este mult mai dăunător. Din acest motiv, APE are o calitate slabă a aerului din interior, printre primelor cinci riscuri de mediu pentru sănătatea publică.
EFECTELE ASUPRA SĂNĂTĂȚII POT FI RESIMȚITE DUPĂ ANI DE LA EXPUNERE
Ați avut vreodată dureri de cap sau nasul și gâtul iritat, senzație care nu dispărea? Reacții cutanate alergice? Amețeli și oboseală, chiar și după um somn de calitate?
Aceste simptome pot fi ușor ignorate sau explicate. Medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina sau medicamentul rece, le ascund și le maschează, reținându-ne de la a căuta cauza lor. Alte simptome:
- Tuse persistentă, iritație conjunctivală, cefalee
- Oboseală, amețeli, reacții alergice cutanate, slăbiciune
- Debutul astmului, infecții frecvente ale căilor respiratorii superioare
Expunerea la solvenți, agenți de curățare, pesticide și alți compuși organici volatili poate provoca toate aceste simptome, plus greață, epistaxie și dispnee. Metalele grele din atmosferă, cum ar fi plumbul și vaporii de mercur, pot afecta tractul gastro-intestinal și pot provoca crampe și tremurături musculare, slăbiciune, schimbări de personalitate, pierderea auzului ... lista continuă!
Poluanții biologici, cum ar fi mătreața animalelor, mucegaiurile și acarienii, pot contribui, de asemenea, la răspândirea bolilor și a infecțiilor. În plus, ele pot fi o cauză a tensiunii în piept, a tusei persistente și a rinitei.
Sobele, încălzitoarele pentru spatii, cuptoarele și semineele ne pot îmbolnăvi. Amețeli, dureri de cap, iritații ale ochilor și frecvență crescută a anginei la persoanele cu afecțiuni cardiace coronariene, plus multe dintre celelalte simptome deja menționate, pot fi cauzate de aceste surse de ardere.
LOCUIȚI CU O PERSOANĂ FUMĂTOARE?
Fumul de tutun din mediul înconjurător, sau fumatul pasiv, este la fel de dăunător ca fumatul în sine, dacă nu chiar mai dăunător ca fumatul în sine. Iritația conjunctivală, respirația șuierătoare, sforăitul, exacerbarea afecțiunilor respiratorii cronice, boala cardiacă și cancerul sunt unele dintre riscurile pentru sănătate datorate fumului pasiv, în special pentru copii.
SINDROMUL CLĂDIRII BOLNAVE
Pe măsură ce tehnologia crește și construim clădiri mai noi și mai frumoase - dar cu materiale mai ieftine – a fost descoperită și o nouă formă de boală. Cantități mari de substanțe toxice sunt emise de pardoseli, covoare, plastic necesare pentru producția lor, mobilier, adezivi, vopsele, lacuri, materiale de construcție moderne, țesături sintetice și multe alte surse. Se estimează că până la 60% din clădirile din Statele Unite sunt afectate de sindromul clădirilor insalubre, inclusiv propria clădire a Agenției de Protecție a Mediului!
Sindromul Clădirii Bolnave provoacă tuse persistentă, iritații, dureri de cap, oboseală, amețeli, slăbiciune alergică a reacțiilor cutanate, iritații ale astmului, infecții respiratorii.
CALITATEA SCĂZUTĂ A AERULUI DIN BIROU
Peste 20% dintre muncitori spun că performanțele lor sunt împiedicate de simptomele acestui sindrom. O cincime din forța de muncă nu poate funcționa la întregul lor potențial datorită calității scăzute a aerului din interior!
Din cauza poluării, la fiecare zece ani numărul persoanelor care suferă de astm crește cu 50%. Astmul reprezintă 14,5 milioane de zile de muncă pierdute și 14 milioane de zile de școală pierdute anual.